Lottonumero.com

Takaisin artikkelien luetteloon

Lottopelien historia

Sivua on katseltu 1548 kertaa.

Vaikka sitä voisi toisin luulla, niin suomalaiset eivät ole keksineet lottopeliä. Suomessa lottoa pelattiin ensimmäisen kerran tammikuussa 1971, mutta pelin historia ulottuu jopa 1400-luvulle.

Ensimmäiset kirjatut lottopelit, joissa ihmisille myytiin lipukkeita mahdollisuuteen voittaa rahapalkintoja, järjestettiin Alankomaissa. Eräiden kirjoitusten mukaan vuoden 1445 toukokuussa Alankomaiden Sluisissa kerättiin varoja muurien rakentamiseen ja varojen keruu toteutettiin arvonnalla. Arpalippuja myytiin 4 304 kappaletta ja palkintorahasummana oli 1 737 floriinia, eli noin 150 000 euroa nykypäivän rahassa. Tällaista arvontaa alettiin nimittää tanskalaisella sanalla “lot”, mikä tarkoittaa kohtaloa.

Yleisesti loton synnyinsijana pidetään Italiaa, jonka Genovassa lotto tuli erittäin suosituksi. Genovassa ihmiset veikkasivat kuuden kuukauden välein suurvaltuuston valittavien jäsenten nimiä; viisi valittua yhteensä 90 ehdokkaasta. Myöhemmin nimet korvattiin numeroilla ja lotto järjestettiin useamman kerran vuodessa, jolloin syntyi moderni lottopeli.

Italiasta lottopeli kulkeutui 1500-luvulla kuningas Frans I:n mukana Ranskaan ja saman vuosisadan aikana myös Isossa-Britanniassa järjestettiin ensimmäinen virallinen arvonta. Vajaat 100 vuotta myöhemmin, eli vuonna 1612, myös Yhdysvalloissa pistettiin pystyyn arvonta, jolla saatiin kerättyä rahaa uudisasukkaiden avuksi Jamestowniin.

Muualle Eurooppaan lottopeli levisi 1600–1700-lukujen aikana ja vanhin tunnettu, edelleen järjestettävä lottoarvonta on hollantilainen Staatsloterij, joka arvottiin ensimmäisen kerran vuonna 1726. Toiseksi vanhin arvonta on espanjalainen joululotto, eli Lotería de Navidad, jota on pelattu katkeamattomasti vuodesta 1812 asti.

Kotimaassa lotto ei ole kovin paljoa muuttunut sitten vuoden 1971. Vain arvottavien numeroiden ja vaihtoehtojen määrä on hieman vaihdellut — alunperin pelaajat valitsivat kuusi numeroa väliltä 1-40 ja nykyään kuuden numeron sijasta arvotaan seitsemän 39 numerosta. Myös lisänumerot vähenivät kolmesta kahteen numeroon.

Loton historia on siis melkoisen värikäs ja ulottuu satojen vuosien taakse, joten tuntuukin hiukan uskomattomalta, ettei moinen villitys yltänyt Suomeen kuin vasta hetki sitten. Onneksi nykyisin kuitenkin meillä on mahdollisuus osallistua kotimaisen Loton lisäksi myös jopa Euroopan ja muiden maanosien suurlottoarvontoihin. Kun lmaiset rahapelit netissä valtaavat yhä enemmän alaa, Loton suosio on pitänyt pintansa.

Takaisin artikkelien luetteloon