Lottonumero.com

Takaisin artikkelien luetteloon

Lottokirjailija kertoo miten voi parantaa mahdollisuuksia voittaa

Sivua on katseltu 1129 kertaa.

Useimmat meistä ovat sitä ikäpolvea, jolle Loton pelaaminen on vuosien ikäinen harrastus, ja ikään kuin lihasmuistiin uponnut toimenpide. On oltu lapsena kioskireissulla hakemassa keltaisen lehdistön lööppiuutisia isän tai äidin kanssa. Samalla reissulla on jouduttu odottelemaan kun punertava paperilomake on siirretty sivuun mustekynällä täyttämistä varten. Siihen lomakkeeseen on sitten äiskä tai iskä pipertänyt merkinnät — yleensä aina samoihin kohtiin. He ovat varmaan uskoneet löytäneensä onnennumeroiden yhdistelmän, siis sellaisen kombinaation lottonumeroita, joilla ennemmin tai myöhemmin voittaa. Nykyisin paperiset kupongit ovat jäämässä Internetin jalkoihin aivan kuten kyläkaupat ovat kadonneet kiitos raharikkaiden kioski- ja kauppaketjujen. Toisaalta esimerkiksi Internet on tuonut paljon uutta ihmeteltävää, kuten YouTuben kissavideot ja selaimella pelattavat Hugo-kolikkopelit (muistatko vielä 1990-luvun televisio-ohjelman, jossa sitä pelattiin puhelimen välityksellä?), mutta etenkin kolikkopelien kohdalla on hyvä pelaamista ennen lukaista kasinobonuksien kierrätysehdot.

(Ja hyvät hyssykät jos yhtenäkin arvontakierroksella oli jäänyt lottorivi tekemättä — ja jos riviä on menty vaihtamaan niin vuosiakin myöhemmin on kuunneltu kälätystä siitä miten “viimekin arvonnassa olisi voittanut jos sitä numeroa ei olisi vaihdettu”.)

Mutta eihän sillä ole mitään väliä vaihdetaanko numeroita vaikka viikoittain, sillä jokainen kierros on oma aikaisemmasta ja tulevasta arvonnasta riippumaton tapahtuma. Vai onko sittenkään? Voidaan samaan syssyyn kysyä, onko mahdollista tehdä parannuksia olemassa olevaan lottoriviin voittomahdollisuuksien maksimoimiseksi?

Vastaus ykköskysymykseen on maalaisjärjen mukainen

Ensimmäiseen kysymykseen on annettava yksiselitteinen vastaus: todennäköisyyslaskennan mukaan jokainen validi rivi on aivan yhtä todennäköinen. On siis aivan yhtä todennäköistä saada lotossa voitto laittamalla esimerkiksi rivin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 8 kuin on laittamalla rivin 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ja 9.

Välihuomautus ennen numero kakkoseen katsomista

Toisaalta on sangen tärkeää olla veikkaamatta esimerkiksi yllä mainittuja kahta esimerkkiä, sillä ne ovat (arvatenkin) melko yleisiä. Jos siis päävoitto, tai pienempi potti, tulee kohdalle niin se jaetaan kaikkien voittorivin arvanneiden kesken.

Lottokirjailijan mukaan 2. kysymyksen vastaus on…

Uskomusasia! Se on uskomusasia, nimittäin “Näin voitan lotossa?” -kirjan kirjoittaneen Veijo Wirénin mukaan lotossa menestyminen on toki sattuman kauppaa. MTVuutiset.fi:ssä julkaistun haastattelun mukaan Wirén myöntää olevan kikkoja, joilla voi uhmata todennäköisyyslaskennan lakia. Hän nimittäin uskoo, että lottorivit kannattaa muodostaa valitsemalla täysin sattumalta valittuja numeroita. Tämä sen takia, että peräkkäin järjestettyjen numeroiden (esimerkiksi 1–9) sijaan täysin satunnaisia numerorivejä on paljon enemmän.

Muotoillaan asia toisin. Lottokirjailija — Wirén on itse asiassa tietokirjailija — uskoo matemaattisen todennäköisyyden sanelevan, ettei peräkkäisten numeroiden rivejä voida arpoa yhtä usein kuin hajarivejä. Sen lisäksi Wirén suosittelee lottoajaa eliminoimaan kupongistaan sellaiset rivit, joilla on joskus aikaisemmin voitettu jotain. Se tietysti on helpommin sanottu kuin tehty, sillä Suomessa on lotottu noin 50 vuoden ajan. Kolmanneksi niksiksi kirjailija ehdottaa porukkalottojen tekemistä. Se tietysti pienentää voittosumman määrää, mutta se voi myös merkittävästi kasvattaa voittamiseen todennäköisyyttä. Rivien määrä on tärkeä.

Takaisin artikkelien luetteloon