Lottonumero.com

Takaisin artikkelien luetteloon

Tekemiäni löytöjä lottoamisen historiasta kun rakensin tätä nettisivua

Sivua on katseltu 1333 kertaa.

Samalla kun tutustuin CodeIgniter-järjestelmään, jolla siis tämä nettisivu on toteutettu, kiinnostuin loton historiasta. Lottohan ei rajoitu vain Suomeen, eikä edes Eurooppaan, vaan sellaista arpajaispeliä on harjoitettu vähän joka puolella maailmaa—vähintään tuhansien vuosien ajan.

Minut yllätti, että Smithsonianin nettisivuilla julkaistun artikkelin mukaan lottoa on historiallisesti käytetty julkisten rakennusprojektien kustannusten kattamiseen. Nykyäänhän lottoa pelaavat yksityiset ihmiset, mutta esimerkiksi muinaisen Rooman keisarikunnan aikaan*, kuten myös Kiinan Han-dynastian aikaan, rahaa kerättiin lottoarpajaisilla. Samaan tapaan Britanniassa kuningatar Elisabeth I:n aikaan verojen keruun sijaan lotottiin ja sillä tavalla kerättiin rahaa valtion kirstuun. Yllättäen useat brittivaltakunnan laivasatamista ja kuninkaallisen laivaston aluksista rahoitettiin ainakin osittain lotolla.

Gerald Willmann kirjoitti vuonna 1999 paljon lottojen historiasta. Willmannin mukaan *lotto* on peräisin saksankielisessä sanassa hleut, josta se on juontunut englanniksi ja ranskaksi muotoon lot. Se viittaa johonkin sellaiseen osaan jostakin, joka on jaettavissa.

Viime vuosisadan aikana lotto on levinnyt kulovalkean lailla. Ranskassa sitä ryhdyttiin valtion toimesta järjestämään säännöllisin väliajoin vuonna 1933, kun taas Yhdysvalloissa lottovillitys heräsi vasta 1980-luvulla. Useimmat lottokilpailuista ovat valtiovallan valvonnassa joko suoraan tai välillisesti—kuten Suomessa Veikkaus Oy:n kanssa on tehty.

Toisaalta lottohistoriassa on koettu eriskummallisiakin käänteitä, kuten Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjällä, jossa virkosi yli 300 yksityistä lottoa. Usein niitä ei juurikaan valvota, joten niitä vaivaavat petokset ja hämärämaailman toimijat.

*) Muun muassa Keisari Augustus jakoi juhlissaan pieniä lahjoja arpomalla. Joskus vieraat joutuivat osallistuakseen lottoon maksamaan jonkin verran, mutta joka tapauksessa kukin vieras sai arpomalla valitun lahjan. Keisari Nero jakeli tuhansittain lottokuponkeja kaupunkien asukkaille. Niillä oli voinut voittaa laivoja, kiinteistöjä, orjiakin. Keisari Elagabalus (Heliogabalus) lisäsi lottoihin oman mausteensa: osa voitoista oli arvottomia.

Takaisin artikkelien luetteloon